Jak kontrolować szkodniki, chwasty i choroby w agrokulturze
2 min readIstnieje wiele sposobów zwalczania szkodników i chorób w rolnictwie. Dwie najważniejsze i najbardziej rozpowszechnione metody to biologiczna i chemiczna, ale istnieją między nimi duże różnice.
Do zwalczania chorób, szkodników lub chwastów często stosuje się chemiczne środki ochrony roślin. Kontrola chemiczna opiera się na substancjach toksycznych lub trujących dla szkodników. Gdy chemiczne produkty są stosowane do ochrony roślin przed szkodnikami, chorobami lub przerostem chwastów, mówimy o środkach ochrony roślin. Jest oczywiście ważne, aby roślina wymagająca ochrony sama nie cierpiała z powodu toksycznego działania takich preparatów. Wysiłki mające na celu ochronę upraw rozpoczęły się setki lat temu. W przeszłości ludzie używali wapna, siarki, tytoniu, ołowiu, rtęci i popiołu drzewnego do niszczenia pasożytów na polach. Po drugiej wojnie światowej zaczęto stosować chemiczne środki, a obecnie dostępne są setki takich preparatów do użytku w rolnictwie i ogrodnictwie.
Środki ochrony roślin są podzielone na kilka głównych kategorii w zależności od celu, w jakim są zwykle stosowane.
Pierwsza grupa to fungicydy, które działają przeciwko grzybom. Następnie są herbicydy, które są używane przeciwko chwastom, oraz insektycydy, które, jak sama nazwa wskazuje, niszczą szkodliwe owady. Herbicydy są wchłaniane przez liście lub korzenie chwastów, powodując ich obumieranie. Stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest szeroko rozpowszechnione ze względu na ich stosunkowo niski koszt, łatwość z jaką można je stosować oraz ich skuteczność, dostępność i stabilność. Środki chwastobójcze działają na ogół szybko, co ogranicza szkody wyrządzane uprawom. Produkty nieselektywne są najbardziej szkodliwe, ponieważ zabijają wszelkiego rodzaju organizmy, w tym nieszkodliwe i pożyteczne gatunki. Selektywne środki chwastobójcze mają bardziej ograniczony zakres, ponieważ pozbywają się tylko docelowego szkodnika, choroby lub chwastów, jak chwasty jednoliścienne w ziemniaku, a inne organizmy i rośliny nie są niszczone. Obecnie do zwalczania kilku szkodników zwykle wymagana jest kombinacja kilku produktów, ponieważ prawie wszystkie dozwolone produkty są selektywne, a zatem zwalczają tylko ograniczoną liczbę szkodników.